fbpx

 

 

 

 

 

 

Proširenje na ISO/IEC 27001 i ISO/IEC 27002 za menadžment privatnošću informacija

ISO/IEC 27701:2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Privatnost informacija

Zaštita privatnosti je značajna poslovna briga. Aktivno povezivanje posredstvom informatičke infrastrukture između poslovnih kompanija, specijalizovanih preduzeća, neprofitnih informacija, različitim međunarodnih organizacija i budžetskih korisnika u nacionalnim okvirima dovela je do neophodnosti pažljivog postupanja i zaštite podataka. Način na koji se podaci prikupljaju i upotrebljavaju su od suštinskog značaja jer su deo procesa koji su ključni za funkcionisanje i opstojnost svih informacija koje njima raspolažu.

Shodno navedenom, jasno je da će se vrednost podataka povećati, čineći ih još vrednijim u nadolazećem vremenu. Što ih organizacije budu efikasnije čuvale, to će isti za poslovanje i funkcionisanje istih iznedriti više koristi. U suprotnom, nebriga može dovesti do šteta koje mogu ugroziti samo postojanje organizacija koje budu propustile da se tim pitanjem pozabave na adekvatan način.

Trendovi su neumoljivi, pa tako vlade širom sveta uvode različite propise o privatnosti, kao što je Opšta uredba o zaštiti podataka Evropske unije (GDPR). ISO/IEC 27701 pomaže preduzećima da ispune takve zahteve, bez obzira na jurisdikciju u kojoj rade u velikim kompanijama i organizacijama koje su učestvovale u razvoju ovog standarda.

ISO/IEC 27701 je proširenje za privatnost ISO/IEC 27001 (standarda sistema menadžmenta bezbednošću informacija) i može ga koristiti svaka organizacija bez obzira na njenu lokaciju i veličinu, bez obzira da li deluje kao PII (Personalli Identifiable Information) kontrolor, PII procesor ili oboje.

Značajno preklapanje u sistemskim i tehničkim zahtevima između sistema za menadžmenta informacijama o privatnosti i sistema bezbednosti informacija predstavlja ubedljiv slučaj za usvajanje ISO 27001 i ISO 27701.

 
U skladu sa članom 15. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije i članom 7. Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (EU) 2016/679, dajem saglasnost da se podaci koji se nalaze u kolačićima koriste u svrhu boljeg korisničkog iskustva i analitike posetilaca veb sajta.