fbpx

 

 

 

 

 

 

NIST: Nacionalni institut za standarde i tehnologiju Sjedinjenih Američkih Država

NIST 800-53, NIST 800-171, Cybersecurity Framework v1.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nist

 

Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (engl. National Institute of Standards and Technology, NIST) je glavna metrološka ustanova u SAD, odnosno istraživačka agencija koja deluje u okviru federalnog Ministarstva trgovine. Osnovana je 1901. pod imenom Nacionalni biro za standarde (engl. National Bureau of Standards, NBS), a današnji naziv je dobila 1988. U njoj trenutno radi oko 2900 naučnika, istraživača, tehničara i pomoćnog osoblja.

NIST 800-53 r4 - Kontrola bezbednosti i privatnosti za federalne informacione sisteme i organizacije

Katalog kontrola za bezbednost i privatnost za sve federalne informacione sisteme SAD-a, osim onih koji se odnose na nacionalnu bezbednost. Izdaje ga Nacionalni institut za standarde i tehnologiju, koji je neregulativna agencija Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država. 

Nist 800 53

NIST 800-171 - Zaštita kontrolisanih neklasifikovanih informacija u nefederalnim informacionim sistemima i organizacijama

Zaštita kontrolisanih neklasifikovanih informacija (CUI) tokom boravka u nefederalnim informacionim sistemima i organizacijama je od presudnog značaja za federalne agencije i može direktno uticati na sposobnost federalne vlade da uspešno obavlja svoje zadate misije i poslovne operacije.

Nist 800 171

Cybersecurity Framework v1.1 - Okvir za poboljšanje kritične bezbednosne infrastrukture

Sjedinjene Američke Države zavise od pouzdanog funkcionisanja kritične infrastrukture. Sajber bezbednosne pretnje koriste povećanu složenost i povezanost kritičnih infrastrukturnih sistema, stavljajući u pitanje bezbednost, ekonomiju i javnu bezbednost i zdravlje. Slično finansijskim i reputacijskim rizicima, rizik od sajber-bezbednosti utiče na poslovanje kompanija. Može povećati troškove i uticati na prihode. To može naštetiti sposobnosti organizacije za inoviranje i pridobijanje i održavanje klijenata. Sajber-sigurnost može biti važna i pojačavajući sastavni deo ukupnog upravljanja rizikom organizacije.

Nist Cyber Security Framework

U skladu sa članom 15. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije i članom 7. Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti (EU) 2016/679, dajem saglasnost da se podaci koji se nalaze u kolačićima koriste u svrhu boljeg korisničkog iskustva i analitike posetilaca veb sajta.